La UE davant temps en transformació on convivim amb múltiples interrogants que hem de superar

Liked this post? Share with others!

 

 


Joaquim Millan

Director d’EUROLOCAL & impulsor d’Europa en Blau

@eurolocal_eu @europaenblau

 

 

“Aquest món global i diferent ens desafia a superar-nos i actuar millor”

Tothom es conscient de que la Unió Europea és cada cop més present en la vida dels ciutadans i ciutadanes. Cada Dia d’Europa commemorem l’inici d’un llarg procés de construcció europea que ha estat en constant moviment i evolució fins a data d’avui. El 9 de maig de 1950, Robert Schuman, va pronunciar un  discurs que va originar aquest inici i a on deia que “Europa es faria gràcies a les realitzacions concretes que creïn en primer lloc una solidaritat de fet entre els ciutadans i ciutadanes d’Europa.”.

Aquest any ens trobem en un moment on el món sencer continua sacsejat: arrosseguem les conseqüències de la pandemia, vivim una crisi poliédrica d’una realitat compartida  i patim una guerra on no s’adivina horitzó.

Amb tot, la Unió Europea ha adoptat una estrategia integral per convertir-se en referent sense deixar ningú enrera amb dos accions concretes. Per una banda, fomentar el diàleg polític i la cooperació i reforçar la seguretat, l’estabilitat i la prosperitat del continent europeu per contribuir a la pau mundial. Per l’altra, amb l’acceleració d’una doble transició, verda i digital que, vinculada al desplegament de totes les seves polítiques, la posicioni com a model de societat democràtica, avançada i compromesa.

Ens trobem davant temps de transformació on convivim amb múltiples interrogants com la necessitat d’abastament d’aigua, la disponibilitat d’aliments, l’accès a l’energia assequible, etc.

La Unió Europea i el món son, en el seu conjunt, més fràgils e incapaços de resoldre les relacions entre els diversos actors de la societat internacional i alhora contribuir a resoldre la creixent desigualtat i solventar les diverses crisis actuals.

Aquest món global i diferent ens desafia a superar-nos i actuar millor. La Unió Europea ha de refer el seu projecte amb un esperit renovat en base als ideals i valors europeus de sempre: democràcia, justícia i pau, i la voluntat de treballar per aconseguir un espai plural i divers, de prosperitat i progrés, de convivència i tolerància, de cohesió i  benestar social.

Avui aquest esperit, no tan sols es troba completament vigent sinó que és de força actualitat.

Es per aquest motiu que la Unió Europa té sentit, però necessita millorar les seves institucions, fer-les més eficaces, més properes i més entenedores a la ciutadania i respondre més clarament a les necessitats que tenim en àmbits com l’ocupació, la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i la corrupció.

Tots plegats hem deixat de ser espectadors, per passar a ser actors actius amb la necessitat d’encarrilar un futur d’esperança, i no com un punt d’arribada, sinó com un pas endavant. Ens trobem davant d’un futur obert, amb reptes i oportunitats, amb una Europa diversa que reinventa noves formes de convivència en constant evolució i moviment.

És per  tots aquests motius que quan celebrem cada any el Dia d’Europa, ho fem amb la voluntat de prendre consciència de que formem part d’aquest projecte europeu,  i enguany ho fem amb la ferma voluntat i convenciment de la necessitat de contribuir i participar en aquest procés per aconseguir ser presents activament en el nou ordre mundial.

 

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.