La seu de la Generalitat a Girona va acollir el passat dilluns la jornada ‘Per una Europa més teva, pren la iniciativa’, que ha organitzat el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals. A la Jornada, que s’ha fet amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, s’ha debatut sobre la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), una nova eina impulsada des de la Comissió Europea que pretén afavorir la participació ciutadana en les polítiques de la Unió Europea (UE) i fomentar la participació.

El director del programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Enric Vendrell, ha defensat durant la inauguració que “els Governs han de tirar endavant les seves  polítiques, però també preocupar-se si estan legitimats per tirar-les endavant”. En aquest sentit, ha destacat que “cal cuidar la qualitat democràtica i això inclou la transparència, la rendició de comptes i, sobretot, la participació”. La segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que “les institucions es mostren més allunyades de la ciutadania del que caldria” i ha recordat la necessitat de participar activament en les polítiques europees. A la inauguració també hi ha participat la directora dels Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals, Núria Gómez, que ha destacat aquest nou instrument que es posa a l’abast de la ciutadania.

Durant la jornada, diferents actors institucionals, experts i representants de la societat civil, han debatut sobre el contingut, les característiques i el procediment per presentar una ICE, així com les oportunitats que obre per a l’exercici de la ciutadania europea, sense oblidar les incògnites que encara planteja. Poden organitzar una iniciativa tots els ciutadans de la UE que tinguin edat suficient per votar. Ara bé, primer han de constituir un comitè de ciutadans integrat, com a mínim, per set ciutadans de la UE residents almenys en set Estats membres.

Joaquim Millan va fer una breu intervenció demanant més Europa i va presentar a la Dra. Mariona Illamola de la UdG i la Dra. Montserrat Pi de la UAB, que van realitzar dues brillants  intervencions per explicar el procés de construcció de la ciutadania europea i la ICE pas a pas, que va dorna lloc a un intens debat amb els assistents.

La taula rodona formada per Xavier Serra, Xevi Vilosa i Carles Berenguel va donar lloc a un nou debat amb els assistents. Finalment les intervencions del president del Consell Català del Moviment Europeu, Lluis Maria de Puig, i la del President de la Diputació de Girona, Jaume Torremadé,  van tancar una excelent una jornada que va donar l’oportunitat de coneixer de més aprop la ICE.

Aquesta és la tercera de les quatre jornades que el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya organitza durant els mesos d’octubre i novembre arreu del territori català. Les  jornades compten amb el suport  i amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea, l’Oficina d’informació del Parlament Europeu i el Consell Català del Moviment Europeu.