Aquest 9 de maig celebrarem el dia d’Europa amb el convenciment que estem treballant per un projecte de pau, democràtic i de progrés.

Malauradament aquests objectius estan en perill com a conseqüència d’una guerra que ens arriba desprès d’una crisi sanitària, que no va fer més que demostrar-nos la necessitat de continuar avançant en la integració europea.

Europa té com objectiu modernitzar les nostres ciutats,  revertir els efectes de la crisi de la Covid-19 i de la guerra d’Ucraïna, facilitar la transformació digital, generar ocupació a la joventut, i més en aquest any que celebrem l’Any Europeu de la Joventut, a més d’ajudar a construir una societat sense desigualtats i a on ningú quedi fora del sistema, ni en risc de pobresa.

Hem de sumar des del vessant del valors europeus, com són el respecte a la dignitat humana, a la llibertat, a la democràcia, a la igualtat, a l’estat de dret i el respecte dels drets humans i de les minories, i tot plegat basat en el pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre homes i dones.

No hem d’oblidar el compromís de la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtic i amb una transició energètica justa i sostenible que pugui garantir un futur digne i saludable a les generacions futures.

Europa esta conformada per múltiples nacionalitats i cultures que conviuen amb total harmonia e integrades que treballen plegades de forma participativa e interactiva on cal sumar a tothom. Totes i totes fem Europa, un espai on no volen ni podem deixar ningú enrere però tampoc volem ni podem deixar ningú fora. Europa sempre ha estat una espai d’acollida i ara més que mai ho hem tornat a demostrar.

Som l’Europa que estem fent entre tots i totes,  amb projectes de present i de futur, integradora, innovadora, sostenible, verda, igualitària, resilient, … una Europa que ens fa sentir orgullosos d’on vivim. Però tot això no és possible sinó som capaços de treballar des de qualsevol indret del territori europeu amb intensitat, esforç i convenciment per aquests valors i objectius.

Joaquim Millan

Director d’EUROLOCAL, vicepresident del Consell Català del Moviment Europeu e impulsor d’Europa en Blau.

@joaquimmillan

@eurolocal_eu

@europaenblau

@movimenteuropeu