Joaquim Millan Alegret

Director d’EUROLOCAL (www.eurolocal-cas.com) i coordinador de la campanya Fem_EU (www.fem-eu.org)

 

Des de que l’Any 2012 la Unió Europea va rebre el Premi Nobel de la Pau, s’han produït diverses situacions que han provocat un allunyament de la ciutadania del projecte europeu.

 

En primer lloc, la percepció de que la crisi econòmica no ha estat ni ben gestionada ni ben resolta des de Brussel·les, doncs els Estats han fet la seva, independentment de les recomanacions rebudes. Això vol dir; que uns Estats l’han resolt abans i bé i altres, seguint l’exemple de l’Estat Espanyol; caldràn molts anys pe  pagar els interesos del deute i les conseqüències de les males decisions polítiques que heretaran les futures generacions.

 

En segon lloc, la mal anomenada crisi de les persones refugiades, que ens ha fet qüestionar quins drets humans estem defensant des de la Unió Europea, tenint en compte que la majoria d’Estats, entre ells l’Espanyol, han fet després el què han volgut, sense donar explicacions, i traspassant la responsabilitat a les institucions europees, quan de fet no tenen competències reals i efectives sobre aquest tema.

 

En tercer lloc, les retallades de drets socials, que ha portat el dubte sobre el pilar social europeu que fins ara ens habia donat cobertura i marcat la diferèencia amb la resta del món.

 

En quart lloc, el Brexit. Per primer cop un Estat membre ha decidit marxar de la Unió Europea, perquè la ciutadania anglesa no ha trobat ni la motivació ni la seducció suficient per seguir formant part del projecte europeu. Un procés d’ampliació europea que habia passat de 6 a 28 Estats membres i que ara li haurem de buscar un altre nom perquè per primer cop ha deixat la tendencia a crèixer per començar a menguar.

 

I en cinquè lloc, l’evident creixement de l’extrema dreta, que ha entrat en joc a la partida política local, regional, estatal i europea amb intencions de quedar-se i accedir a tantes  institucions democràtiques com sigui possible, davant la passivitat de la política tradicional.

 

Brusel·les determina el 80% de les mesures que es duen a terme a casa nostra i que ens seguiran afectant el nostre dia a dia en els propers 5 anys. Ens trobem en un moment clau: quina Europa volem?

 

Hi hagut un tema que m’ha fet posicionar. La creixent vulneració de drets que viuen constantment les dones, en un sistema que encara avala una ciutadania “de primera” i una “de segona”, on 1 de cada 3 dones pateixen violència masclista, el 27% de la ciutadania pensa que la violació és justificable o  on encara tenim un 16’20% de bretxa salarial de gènere i un 40% en les pensions.

Serà gràcies a la força imparable del moviment feminista que tindrem una Europa que garanteixi els drets humans d’homes i dones per igual, perquè són persones, amb dret a viure lliures, sense violències i en una societat amb igualtat d’oportunitats on no hi hagi privilegis.

Ens cal un compromís polític davant les urnes a les eleccions: el 26 de maig a les eleccions europees i municipals, i també a les generals, el proper 28 d’abril.

 

Ens hem de mobilitzar en tots els àmbits i a través de campanyes com Fem_EU (www.fem-eu.org) ho podem fer, perquè són aquests moviments plurals els que ofereixen l’espai perquè totes les persones, des de la seva diversitat, hi puguin sumar per exigir canvis i deixar clar que el què està en joc són els drets humans i la justícia social, i això és innegociable.