El secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha adquirit aquest compromís durant la cloenda de les II Jornades de Treball “La participació de les comunitats autònomes en els afers europeus”, organitzades pel Govern de Catalunya.

Jornada CCAA

scue_h33 La Secretaria per a la UE de la Generalitat de Catalunya ha reunit avui a Barcelona els responsables d’afers europeus de les comunitats autònomes amb l’objectiu de reflexionar conjuntament al voltant de la participació de les comunitats autònomes en els afers europeus en l’actual context espanyol i europeu. Els treballs dels representants autonòmics han versat sobre les implicacions de les darreres reformes estatutàries, les novetats que introduirà el Tractat de Lisboa un cop es completi la seva ratificació i les perspectives de la presidència espanyola del Consell de la UE durant el primer semestre del 2010.

Aquesta jornada pren el relleu de l’organitzada per la Xunta de Galícia a l’Illa da Toxa l’any 2006 amb motiu del vintè aniversari de l’adhesió d’Espanya a les Comunitats Europees. A Barcelona, les comunitats autònomes han decidit donar continuïtat a aquesta dinàmica de treball i celebrar trobades periòdiques entre els responsables autonòmics d’afers europeus.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de la secretària per a la UE del Govern de Catalunya, Anna Terrón, i el secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido. Anna Terrón ha traslladat al secretari d’Estat la petició d’una associació més estructurada entre les comunitats autònomes i el Govern de l’Estat en matèria d’afers europeus, petició que ha recollit el secretari d’Estat.

En el seu parlament, el secretari d’Estat ha apostat per una implicació intensa de les comunitats autònomes en la presidència de torn del Consell de la UE que exercirà Espanya durant el primer semestre de 2010. Segons López Garrido, aquesta participació de les comunitats autònomes es fonamenta en una concepció de l’Estat que va més enllà dels òrgans centrals del Govern d’Espanya. Així mateix, considera que contribuirà a fer visible el que és Espanya davant Europa en l’inici d’una etapa que augura amb un major protagonisme dels ens subestatals a la UE.

El secretari d’Estat ha aprofitat la seva intervenció per anunciar als seus homòlegs autonòmics les accions que portarà a terme el Govern d’Espanya en favor de millorar l’ús de les llengües oficials espanyoles altres que el castellà a les institucions europees. D’una banda, està previst que a finals d’abril se signi un acord amb el Tribunal de Justícia que permeti que els ciutadans s’hi puguin adreçar en les llengües oficials espanyoles i rebre’n una resposta en la mateixa llengua. Aquest acord se sumaria als acords ja en vigor amb la resta d’institucions i òrgans de la UE, amb els quals ja existeix aquesta possibilitat. D’altra banda, el secretari d’Estat ha anunciat que, un cop es constitueixi el nou Parlament Europeu després de les eleccions del juny, el Govern d’Espanya iniciarà les negociacions per aconseguir que es puguin fer servir al Ple totes les llengües oficials espanyoles.