La primera edició de la Nit europea del cinema tindrà lloc del 3 al 7 de desembre del 2018 a tota la UE i està previst que ho aprofitin més de 7 200 persones.

La Nit europea del cinema és una iniciativa de Media, un subprograma del programa europeu «Europa Creativa», amb el qual s’ha finançat el sector audiovisual europeu durant els últims vint-i-set anys. L’objectiu d’aquesta nit és demostrar que la UE no només contribueix a desenvolupar les indústries culturals i creatives europees, sinó que també pensa a beneficiar tota la societat. Amb unes cinquanta projeccions gratuïtes programades a tota la UE del 3 al 7 de desembre, el que vol la Comissió Europea és apropar Europa als ciutadans i que tothom puguem gaudir de la riquesa del cinema europeu.

El dimarts 4 de desembre a les 19h els cinemes Verdi de Barcelona acolliran la projecció de la pel·lícula “Rojo” en el marc de la Nit europea del cinema.  “Rojo”, el film del jove director argentí Benjamín Naishtat, ha estat la pel·lícula escollida per projectar-se a Barcelona. Està protagonitzada pel  premiat Darío Grandinetti i ja ha estat guardonada amb tres premis al Festival de San Sebastián. És una coproducció Europea- Llatinoamericana finançada amb 55.000 euros dels fons MEDIA de la UE.

«El cinema és una part fonamental de la riquesa i de la diversitat de la cultura europea i contribueix a enfortir els vincles entre la gent que té la mateixa passió pel cinema. Les nits de cinema europees són una bona ocasió per fer visible tota aquesta diversitat i demostrar com n’és d’important finançar una producció cinematogràfica tan rica, lliure i diversa. Amb tot el seguit de mesures previstes en favor del cinema europeu, el que vol la UE és ser present a la vida de tothom», ha declarat avui la comissària responsable d’Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.

«El cinema europeu forma part del nostre patrimoni cultural, un patrimoni que tot l’any hem estat mirant de fer conèixer amb l’objectiu de fer-lo accessible a tothom. Per tant, les nits europees del cinema volen demostrar als ciutadans que la política europea està molt relacionada amb les seves vides i amb totes les emocions que experimenten en les sales de cinema. A més, simplement anant al cinema la gent s’assabentarà que està participant en una mateixa activitat que se celebra alhora a tot Europa», ha declarat avui també el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics.

Cadascuna de les trenta-quatre sales de cinema que participen en aquesta iniciativa organitzarà una de les nits la projecció d’una de les vint pel·lícules finançades pel subprograma Media, com ara «Cold War», «The Killing of a Sacrojo Deer», «Girl» o «Border». Les pel·lícules han estat triades per les sales de cinema mateixes perquè puguin adaptar la seva programació als interessos i característiques del seu públic. Totes les sales de cinema són sales de renom que pertanyen a la xarxa europea de sales de cinema, que coordinen el subprograma Media i el canal de televisió ARTE.

Les projeccions aniran seguides d’un breu debat en el qual els amants del cinema tindran l’oportunitat de debatre’n amb cineastes i crítics. També hi seran presents representants de la Comissió Europea per explicar els avantatges del subprograma Media i la seva importància per al panorama audiovisual europeu.

Rerefons

Des de 1991 la Comissió Europea ha ajudat mitjançant el subprograma Media a tirar endavant el sector audiovisual europeu, a impulsar la seva competitivitat i a promoure la diversitat cultural a Europa. Una de les seves finalitats més importants és finançar la distribució de pel·lícules europees fora del país de producció. Cada any ajudem a distribuir a d’altres països europeus una mitjana de més de 400 pel·lícules. A més, el mes de maig del 2018 la Comissió va proposar d’augmentar en gairebé un 30 % el pressupost del subprograma Media en el proper pressupost de la UE a llarg termini per al període 2021-2027.

La Nit europea del cinema és una iniciativa que forma part de l’estratègia de divulgació de la UE, va adreçada al públic i vol millorar el coneixement del subprograma MEDIA i fomentar la difusió i la participació dels ciutadans. A més, contribueix a promoure la diversitat cultural i les obres audiovisuals europees fora de les fronteres nacionals. Aquesta iniciativa també és un complement de la campanya EUandME, que fa servir una sèrie de cinc curtmetratges dedicats a la mobilitat, la sostenibilitat, les competències laborals i l’empresa, el món digital i els drets dels ciutadans de la UE, amb els quals Europa vol destacar per damunt de la resta del món.

+INFO:  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/european-cinema-night-media-programme-goes-local-and-connects-citizens-through-films