Cap a una Europa més sostenible d’aquí al 2030: document de reflexió i crida a la participació

La Comissió Europea ha publicat el document de reflexió “Cap a una Europa sostenible d’aquí al 2030”. El document forma part del compromís assolit per la UE per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’acord de París sobre el canvi climàtic, i s’emmarca en el debat sobre el futur d’Europa, engegat amb el llibre blanc de la Comissió de l’1 de març del 2017.

El document revisa els reptes als quals ha de fer front Europa, presenta hipòtesis i orienta el debat sobre la millor manera de fer-hi front d’aquí al 2030.

Cap a una Europa sostenible d’aquí al 2030” descriu quins són els elements clau de la transició cap a la sostenibilitat, com el canvi de l’economia lineal cap a una de circular, la correcció dels desequilibris del nostre sistema alimentari, o la necessària revisió de l’ús que fem de l’energia, el planejament urbanístic i la mobilitat. També remarca la necessitat que aquesta transició sigui justa i no deixi de banda a ningú, i la importància de factors horitzontals, com l’educació, la ciència i la tecnologia, la recerca i innovació, la fiscalitat, la responsabilitat social de les empreses, o la governança i la coherència política a tots els nivells.

El document conclou amb tres possibles escenaris sobre les maneres de fer el seguiment del compliment dels ODS dins de la UE: una estratègia global sobre ODS a la UE que guiï les accions de la UE i els Estats membre; una integració global dels ODS a les polítiques rellevants de la UE sense un compromís vinculant específic per als Estats membre o la consolidació de l’ambició actual cap a la sostenibilitat de la UE amb un èmfasi especial en l’acció exterior.

Les autoritats locals i regionals i actors rellevants estan convidats a participar a la consulta que ha obert el Comitè Europeu de Regions per defensar el valor afegit i la mobilització de les autoritats locals i regionals en aquest àmbit i identificar recomanacions fermes perquè la UE adopti un enfocament territorial en la formulació de polítiques relacionades amb els ODS. El document de treball es pot consultar aquí. El Comitè ha elaborat el present dictamen en base a un estudi molt exhaustiu elaborat el 2018.

[+] Més informació