• L’acte institucional tindrà lloc a la seu de les institucions europees a Barcelona a les 13h i comptarà amb les actuacions dels Castellers de la Vila de Gràcia i del Quartet de Trombons de Barcelona.
  • Enguany es retrà homenatge als primers eurodiputats catalans, recentment guardonats amb la Creu de Sant Jordi.
  • Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, obrirà els parlaments.

L’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona celebraran el dilluns 9 de maig, a les 13h, el Dia d’Europa a la seu de les institucions europees a Barcelona. La celebració institucional comptarà amb les actuacions dels Castellers de la Vila de Gràcia i del Quartet de Trombons de Barcelona, que interpretarà l’Himne d’Europa, la novena simfonia de Beethoven. Amb ocasió del 25è aniversari de l’adhesió d’Espanya a la UE, es retrà homenatge als primers eurodiputats catalans, recentment guardonats amb la Creu de Sant Jordi.Dilluns vinent, Dia d’Europa, el Quartet de Trombons de Barcelona iniciarà a tres quarts d’una una actuació musical al xamfrà del Passeig de Gràcia amb el carrer Provença, davant la Pedrera, on es troba la seu de les institucions europees a Barcelona. A les 13h, el so dels trombons deixarà pas a les gralles, que guiaran l’actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia, que aixecaran un pilar de 4 davant el balcó de les institucions europees a Barcelona, on hi haurà alguns dels primers diputats catalans al Parlament Europeu. L’enxaneta portarà una bandera europea que serà lliurada a la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega. Un cop desmuntat el pilar de la colla castellera, el Quartet de Trombons de Barcelona interpretarà l’himne d’Europa, la 9ª simfonia de Beethoven.

Tot seguit es convidarà el públic assistent a pujar a l’Aula Europa, on la directora de l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona, Mª Teresa Calvo, donarà la benvinguda i passarà la paraula a la vicepresidenta Joana Ortega. Després prendran la paraula els primers diputats catalans a l’Eurocambra presents. Han confirmat assistència Joan Colom, Josep Antoni Duran i Lleida, Concepció Ferrer, Eduard Punset, Maria Dolors Renau, Xavier Rubert de Ventós i Josep Verde Aldea. El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, clourà l’acte.

ACTE INSTITUCIONAL DEL DIA D’EUROPA I INTERPRETACIÓ DE L’HIMNE D’EUROPA:
  • Data: Dilluns 9 de maig
  • Hora: 13h00 (photo-opportunity) / 13h15 (discursos)
  • Lloc: Seu de les institucions europees a Barcelona. Passeig de Gràcia, 90. 08008 Barcelona

El Dia d’Europa i la Declaració Schuman: El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d’Exteriors Robert Schuman va proposar, a partir d’una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer -elements necessaris per a la construcció d’armament- sota el control d’una autoritat única i supranacional. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.

Projecció gratuïta de la pel·lícula Premi LUX 2010, ‘Die Fremde’:

El dilluns 9 de maig, Dia d’Europa, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona oferirà a les 20h15 la projecció gratuïta i en versió original subtitulada al català (VOSC) als VERDI PARK (C/ Torrijos, 49, Barcelona) de la pel·lícula guanyadora del premi LUX de cinema del Parlament Europeu 2010: ‘Die Fremde’, de la directora alemanya Feo Aladag.

Més informació:

Contactes:

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona: Sergi BARRERA (E-mail: sergi.barrera@europarl.europa.eu)
www.europarlbarcelona.eu
Representació de la Comissió Europea a Barcelona: Albert ROYO (E-mail: albert.royo-marine@ec.europa.eu)
http://ec.europa.eu/barcelona